Alla inlägg under juni 2012

Av islandstokan - 15 juni 2012 18:48

 


Haha, ja vad ska man säga? Eitill var sjövild idag. Mamma Rósa var däremot jättetråkig och rörde inte en hov i onödan, så jag fick sjasa på lite... Det måste ha sett rätt konstigt ut där jag stod och viftade åt en fölunge som skuttade och hoppade som en tok. Det gick inte så bra att fota samtidigt, men några söta busbilder blev det i alla fall.


   

     

Av islandstokan - 15 juni 2012 12:44

 

Ja vad sjutton är Bit Butter? Ett amerikanskt påhitt så klart. Efter att ha forskat runt lite på olika forum har jag kommit fram till att smörjan ska kletas på bett och i mungipor på hästar som antingen har svårt att acceptera bettet, låser eller spänner sig i munnen, eller hästar som får skav i mungiporna, eller både och. Smeten lär ska innehålla en hel drös bra, naturliga produkter som inte bara smakar gott utan är riktigt bra för hästen också. Lite som dyrt vaselin.


Jag är lite skeptisk. Det känns som att det är en produkt som behandlar symptom istället för orsak och personligen tycker jag det vore en bättre idé att ta reda på varför hästen inte trivs med bettet, men jag har ju inte en häst med munproblem heller, så jag vet inte. Testa kan man ju alltid.


Så vitt jag vet har Bit Butter inte klistrat sig fast på den svenska marknaden än, så vill man kika närmare på produkten kan man göra det här, till exempel, eller googla "Bit Butter" (flera engelskspråkiga forum har diskussiontrådar som berör märket). Vad tror ni?

Av islandstokan - 12 juni 2012 20:45

Hur går det egentligen till när man importerar en häst från Island? Det tänkte jag skriva om nu!



  Bildkälla.


Till en början gäller det ju att ha en häst att importera. Oavsett om man varit på Island själv och tittat ut en häst eller köper den osedd är proceduren den samma när det väl kommer till flyg och allt kringliggande. Att köpa en häst osedd är väl ingenting jag egentligen rekommenderar, men visst kan det bli bra det med (se bara på Rósa!), det man måste vara beredd på är så klart att det kanske inte alltid blir som man tänkt sig, det gäller emellertid även hästar man sett med egna ögon och provridit...


Hur som helst, ni har säkert stött på annonser där hästen säljes stående på Island. Det går att få tag på hästar både genom medlare i Sverige och direkt från uppfödare på Island, de flesta islänningar är hyfsade på engelska så det är i regel inga problem med kommunikationsbiten. Rósa köpte jag via en förmedlare.


Sedan när man hittat en häst kan man välja att besiktiga den eller chansa. På Island är det inte kutym att besiktiga hästar innan köp, så vill man ha detta utfört får man betala för det själv, något som kan löna sig i långa loppet om man nu tror sig hittat hästen med stort H. Jag valde att besiktiga Rósa, först betalade jag in pengarna för besiktningen (jag tror det var 600 kr) till förmedlaren som betalade vidare till ägaren som betalade veterinären som utförde besiktningen. När besiktningen var gjord fick jag pappren inskannade och skickade till min mail.


Eftersom allt var OK ville jag så klart genomföra köpet. Då betalade jag in beloppet på så mycket som Rósa kostade på Island, det vill säga utan import, till förmedlaren som i sin tur betalade in till säljaren. Jag fick ett kvitto per brev som bekräftade betalningen. Köpeskontrakt är inte vanligt förekommande, kanske inte så konstigt med tanke på att det inte går att skicka tillbaka hästar till Island om man skulle ångra sig.


Det går även att försäkra hästar ståendes på Island fastän man själv inte bor där själv, bland annat har Agria en hyfsad basförsäkring. Den typen av försäkring är inte lika bra som en vanlig försäkring (veterinär+liv) för en häst i Sverige, men ändå bättre än ingenting. Mitt råd är att ringa runt till olika försäkringsbolag och fråga, det finns säkert andra som har bra villkor för den här typen av försäkring.

Via förmedlaren fick jag sedan reda på ett nära flygdatum som denne tillsammans med säljaren bokade åt mig. Säljaren på Island fixade med transport till karantänstallet innan flyg (kostar några hundra kronor, varierar beroende på hur långt ifrån flygplatsen hästen står). I karantänstallet genomförs en hälsocheck, får hästen större anmärkning på denna får hästen inte flyga (skador och dåligt allmäntillstånd bland annat), utan måste först bli återställd och får förhoppningsvis komma med nästa flyg istället. Vill man spattröntga kostar det extra.


Rósa flögs med exportfirman Gunnar Arsnarson, men det finns ett par till tror jag.


I nuläget flyger hästar från Island till Sverige endast till Norrköpings flygplats, Landvetter har inte kapacitet för så pass många hästar på en gång som det kommer med de isländska hästflygen. Det är Ingstad & Co som har hand om alla hästflyg från Island och har du en häst som är bokad med flyget kommer Ingstad ringa hem till dig ett par dagar innan och fråga dig om betalningen och transport från flygplats, antingen förskottsbetalar du eller så får du en faktura ungefär en månad efter att hästen kommit hem.


Flyget i sig kostar i runda slängar 10000 kr, men glöm inte bort att även moms och en och annan kringliggande avgift tillkommer, så hela kalaset brukar sluta på cirka 20000 kr.


När hästarna anländer till Sverige lastas de av, in i karantänstallet där de genomgår en ny hälsokoll för att se så de inte råkat skada sig på resan. Härifrån kan man sedan välja, vill man hämta sin häst själv eller vill man låta den åka hästlastbil hem till sig.


Båda gånger jag importerat har jag valt lastbil eftersom jag dels inte haft egen bil och dels tycker det är mycket smidigare, det tenderar nämligen att bli många timmars väntan på flygplatsen innan man får lasta sin häst på transporten och för hästarnas skull är det också mycket trevligare att åka med andra hästar på en stor lastbil än själva i en liten mörk transport. Observera att man inte får ta med sig andra hästar i transporten in till flygplatsen, så något resesällskap hemifrån går bort, lika så någon annan häst man varit och hämtat upp före, till exempel. Det har med karantän att göra, helt enkelt.


Jag har varit mycket nöjd med transportföretaget som kör åt Ingstad. Och tur är väl det för just nu finns inget annat att välja på, det är endast ett hästtransportföretag som är anlitat av Ingstad. Transportföretaget ringer sedan när de är på väg så du vet på ett ungefär när du kan vänta dig att få hem hästen. När de lastat av hästen får du också hästpasset och hälsocheckpappren. Fakturan för transporten kommer några dagar efteråt, enkelt och smidigt. I runda slängar har det kostat lite på 2000 kr för transporten mellan Norrköping och "mitt" stall ett par mil norr om Borås.


Sedan rekommenderar många att nyimporterade hästar ska få ta det lugnt och återhämta sig i minst en månad, gärna två, innan man börjar jobba med dem. Det tycker jag också är oerhört viktigt. Alla hästar tar inte flygturen med ro och behöver då tid att landa i sitt nya hemland, det är ju många nya intryck som ska tas in, bara en sådan sak som träd kan vara en himla stor grej.


Jag har tagit ut en veterinär ganska omgående får att besiktiga inför försäkring, samt för att påbörja vaccinationsschemat, importhästar brukar inte vara vaccinerade. Sedan får man inte glömma bort att skicka in passet till SIF för att omregistrera och få sitt eget namn i passet.


Det är spännande, det här med importering, men visst har det sina nackdelar (den ökade eksemrisken och det faktum att man inte kan häva köpet bland annat), men är man bara införstådd med det tycker jag att det är helt upp till var och en hur de vill göra. Till er som verkligen överväger att importera säger jag lycka till och hoppas att ni blir lika nöjda som jag är med min Rósa!


  Rósa efter två dagar i Sverige.

Sidor som kan vara  bra att ha:

Ingstad & Co

Gunnar Arnarson exportflyg

Mer exportinformation (på engelska)

Hestaleit (hästannonser, hehe...)


Ställ gärna frågor om ni har några, så försöker jag besvara dem bäst jag kan!

Av islandstokan - 12 juni 2012 19:14

Idag fyller Eitill en månad! Den månaden har verkligen gått fort och han har växt riktigt rysligt.

 


Idag var jag ute och klappade lite på honom och Rósa. Jag funderar på om jag inte ska klä in Rósa i eksemtäcke i alla fall nu, det är så fruktansvärt mycket knott och skit. Lite mer jobb för mig, men mycket behagligare för henne, de skyddar ju faktiskt mot annat än knott också.


Nu ska jag i alla fall bänka mig framför True Blood, senaste säsongen drog ju igång i förrgår och det höll jag nästan på att glömma bort! Det blir väl lätt så när man är som jag och följer typ tjugo TV-serier på en gång.

Av islandstokan - 12 juni 2012 00:32

Nu är det dags för ett positivt inlägg tycker jag.


Eitill är tingad, hipp hurra! En tjej i Stockholm är det som bokat den lilla skäckherren. Det känns jättebra att han blev tingad så här tidigt, då behöver jag inte oroa mig för att han blir kvar och kostar pengar efter att han är avvand, man måste ju vara lite krass och ekonomisk i sitt tänk ibland.


Sadeln har jag också sålt, förresten. Redan förra veckan faktiskt. Jag hann ju aldrig ens få upp den på annons, utan bara nämnt på Bukefalos i en diskussion att jag skulle sälja den eftersom jag behöver en mindre och vips var den såld! Så nu ska jag köpa mig en Sensation Ride Junior istället (jag är ju rätt kort, liksom).


Till och med vårt gamla soffbord krängde vi iväg igår, och förhoppningsvis lyckas vi bli av med mer möbler snart. Det måste ju bort för att nya möbler ska få plats, och nya ska det bli! Eller nya och nya, jag vill ju ha gamla slitna möbler, men ni fattar...


Och sambon har fått jobb, ytterligare ett hipp hurra! Tele 2s kundservice är det som fått den eminenta äran att ha honom hos sig. Så med andra ord kommer vi förhoppningsvis ha råd att köpa bil snart, något som verkligen behövs. En dragbil, så klart (att köpa en bil som inte kan dra en vanlig hästtransport är helt uteslutet, vad sjutton ska man med sådana till?).


Och sedan har jag ju annat roligt på gång också, men vad det är tänker jag inte tala om än, eftersom allt inte är klappat och klart än....


 

Av islandstokan - 10 juni 2012 15:57

Nu kanske det blev lite långt mellan inläggen igen, men det är helt som det ska när man bloggar om vad som faller en in och det inte händer så mycket i ens vardag. Jag lever i alla fall, och hästarna med. Jag försöker att inte vara ute hos dem så mycket, det känns som att Eitill får lite för mycket mänsklig kontakt i nuläget, och visst är det svårt att låta bli när han är så söt och jag har hästabstinens, men det kan ju bli för mycket av det goda och jag vill inte att han ska tappa respekten för folk.


Dessutom är jag fortfarande lite less på tillvaron, men det blir bättre. Tack alla ni som stöttat och peppat, ni är guld värda!


Minnas mage har börjat växa förresten. Nu är det bara ungefär 5 veckor kvar, vad spännande och underbart det ska bli med kattungar i huset! Nell är kanske också dräktig, men vi vet inte säkert än så det får tiden utvisa.


   

Av islandstokan - 4 juni 2012 23:56

Just nu är det mycket som gnager i mitt bakhuvud. Det är så mycket orosmoln att jag blir alldeles trött och det är svårt att fokusera på den där lilla ljusstrimman bora vid horisonten. Måtte allt reda ut sig själv snart så jag kan lägga mig tid och energi på något annat, lite roligare.Varför håller jag på med hästar nu igen? Ibland undrar jag verkligen. Det är konstigt det där, hur man kan gråta av uppgivenhet ena stunden för att känna sig som världens lyckligaste människa i nästa. Det är nog bara hästar som har den effekten på ens psyke...


Tandläkarbesöket var förresten snabbt avklarat, Rósa skötte sig bra och hade inget anmärkningsvärt i munnen så hon slapp ingrepp. Skönt! Lite tendens till underbett såg tandis, men det skulle räcka med rutinmässiga kollar framöver för att hålla det i skick. En sak mindre att oroa sig för, om inte annat.


Ni får ingen hästbild idag utan en finer landskapsbild istället:

 

"Herrljungaslätten"?

Av islandstokan - 4 juni 2012 14:39

Jag blev visst utmanad av Julia i en sådan där frågelek ni vet, så nu ska jag besvara 11 frågor och utmana 11 nya bloggare med 11 nya frågor.


Relger:
- Svara på de 11 frågorna personen ställt till dig och lägg upp på din blogg.
- Utmana 11 nya personer och ställ 11 frågor till dem.


1. Hur är din absoluta drömhäst, i utseende och egenskaper?

En liten (under 130 cm) femgångare, sto, silversvart och med massvis med man och svans, känslig men orädd och positiv till arbete och med mycket krut. Fast Rósa är det ju så klart inget fel på heller!


2. Vem är din förebild?

JK Rowling, för att jag har henne att tacka för en viktig del av min uppväxt och för att hon inspirerar mig till att själv skriva och kämpa för att uppnå en dröm.


3. Vilken är din favoritfilm?

Jösses, det finns ju så många! Rentav omöjligt att välja, faktiskt. Men en film jag såg nyligen som jag tyckte riktigt mycket om var The Intouchables - se den för sjutton, den är ljuvlig.


4. Vad är det absolut bästa du vet? Varför?

Att krypa ner i en varm säng när jag är jättetrött och nöjd och vet att jag inte måste stiga upp tidigt dagen där på.


5. Vilken är din favoritmat?

Mammas lasagne, tveklöst! Ingen lagar lasagne som min mamma.


6. Vad är det bästa med hästar? Varför?

Allt det man får tillbaka när man sliter och kämpar. Alla de där små stunderna av samförstånd och ren lycka.


7. Hur länge har du ridit?

Sedan jag var åtta, om jag inte kommer ihåg fel.


8. Hur klär du dig när du inte är i stallet?

Går jag hemma anammar jag bekväma myskläder, ute bland folk försöker jag se lite mer representabel ut och föredrar kjol eller klänning, blusar och koftor. Jag hämtar mycket inspiration från classic lolita och mori girl, bland annat.


9. Vilken är den roligaste stallsysslan?

Jag gillar faktiskt att putsa läder, det är som en terapisession faktiskt.


10. Vad är din styrka respektive svaghet inom ridningen?

Min styrka är att jag är förbannat envis, min svaghet är att jag har svårt att fokusera.


11. Hur ser en perfekt lördagkväll ut för dig?

Filmkväll med sambon. Enkelt och alldeles tillräckligt för mig.


Jag utmanar (utan inbördes ordning):

http://stallskogalund.blogg.se

http://guffiframidfelli.blogg.se

http://idaklausner.blogg.se

http://livetpavischan.blogg.se

http://mossmoss.blogg.se

http://www.anaby.bloggplatsen.se

http://tvistirni.webblogg.se (Clara)

http://barefootangel.blogg.se

http://backaskog.blogg.se

http://lilldamberg.wordpress.com

http://austri.bloggplatsen.se


Här är frågorna till er:

1. Vilket är ditt första hästminne?

2. När fick du din första häst (medryttarhäst, foderhäst)?

3. Vad föredrar du, sto eller valack? Varför?

4. Vilken är din favoritbok?

5. Vad har du för hobbyer utöver hästar och ridning?

6. Nämn tio saker du vill göra innan du dör!

7. Vilken är den värsta avramling du varit med om?

8. Vilket är/var ditt bästa ämne i skolan?

9. Och vilket är/var det sämsta?

10. Finaste hästfärgen?

11. Vilka språk behärskar du?


 

Skapa flashcards