Direktlänk till inlägg 17 januari 2012

Ny ogenomtänkt djurskyddslag

Av islandstokan - 17 januari 2012 10:59

Just nu verkar en omskrivning av djurskyddslagen vara på tapeten, bland annat funderar de på att helt förbjuda tidelag (och det var väl fan på tiden), men samtidigt vill de också, och jag citerar;


"Ryttare ska förbjudas att använda spön på hästar i frammaningssyfte. Ridspön ska däremot få bäras i syfte att avvärja olyckor. Vid tävling ska spön ha en lätt synlig färg."

Källa.


Jag tolkar det här rakt av som att det fortfarande är helt OK att använda ridspö som bestraffninfsmedel (vilket är vad folk brukar anses gå under "avvärjning av olycka"...), medan spöets huvudsakliga syfte, alltså att mana fram hästen och var en förlängning av hand och skänkel, förbjuds. Det är ju tamejfan helt bakvänt!


Så, såvida jag inte tolkar det stycket helt fel, verkar det vara ett mycket märklig resonemang som inte alls värnar om djurens välbefinnande, utan snarare tvärt om ger spömissbrukarna ett kryphål stort som omkretsen på en silo. Bra jobbat, Eskil Erlandsson med vänner!

 
 
Frida

Frida

17 januari 2012 12:04

Jag håller helt med dig! Har läst en del foruminlägg om det hela och det verkar vara samma tolkning de flesta har kommit fram till. Det är ju tillverkade för att användas för att mana fram hästen, inte för att avvärja olyckor.

Svar: Jag hoppas det, ska bara komma på något att sätta fast den med, kanske kan låna en gjord av dom i stallet :)

Ja, det var faktiskt skönt. Trodde han skulle få lite panik eftersom han annars inte kan stå stilla i boxen, men han var helt lugn även när ett däck på lastbil exploderade precis bakom oss och jag och mamma satt som på nålar.

http://guffiframidfelli.blogg.se

 
Frida

Frida

17 januari 2012 12:22

Svar: Ja, usch, det är en hemsk känsla att sitta där uppe.

Ja, men det blir ju också fel. Då kommer väl folk använda sporrar istället, och det tycker jag är ännu värre när folk inte vet hur de ska användas. Jag rider själv inte med spö på Guffi men har det på andra hästar, han är rädd för spön men hade han inte varit det hade jag haft det för att få hjälp med att få med rumpan. De som använder spöt rätt ska ju inte straffas, det ska ju de som misshandar sina hästar med det!

http://guffiframidfelli.blogg.se

 
linda

linda

17 januari 2012 14:26

Sv: Ja konstigt är det iaf :S Hon är en märklig rygg må jag säga. =(

Ja visst och jag skulle inte kunna ha samvete att avliva henne heller om hon pallar att gå i en hage iaf bara för att jag vill ha en ridhäst, djuren lever ett bra orättvist liv ändå.

Jag vet inte, jag frågade om jag kunde ta bort kåporna liksom på vojlocken men det trodde hon inte alls skulle funka.

Jaha då är du kortare än mig, jag är 160 :) Haha och alla kallar mig för lillskit. Då skulle Fifa se stor ut bredvid dig då ;)

Haha tack, hon har skrivit till mig förut men jag kan ju inte svara, känns så drygt.

http://www.mittangsull.blogg.se

 
Natalie

Natalie

17 januari 2012 15:10

Man blir bara så trött på djurskyddslagen. Så många som använder spö som bestraffning på sina hästar utan att någon säger ifrån.
Samma sak med jordbruksverkets lagar som också är helt bakvända. Hästen får inte vara ute mer än 16 timmar per dygn, men det står ingenting om hur länge den får vara instängd i bur (box).

SV: Körkursen är inte med våra egna hästar utan med Lars-Åkes. Men det gör inget, han har helt fantastiska hästar. :-) Självklart kommer jag att rapportera på bloggen efteråt.
Visst är det kul att det visas lite hästar på TV.

Ja fy, jag tycker så synd om Grimmer. Och nu börjar jag bli riktigt orolig så att det inte är något allvarligt.

http://mossmoss.blogg.se

 
Alexandra

Alexandra

17 januari 2012 15:31

Det där citatet är inte helt lätt att förstå. Först är det förbjudet men på tävling ska det ha en synlig färg så då får man tydligen ha det ändå. Hur går det ihop? Märkligt!

http://barefootangel.blogg.se

 
ullis

ullis

17 januari 2012 19:35

Humm..förbjuda spön...det kan man ju fundera över! Beror ju kanske på hur man använder sitt spö =/ . de går ju inte att dra alla över en å samma kant =/

http://austri.bloggplatsen.se

 
Sanna

Sanna

17 januari 2012 22:16

Min reaktion just nu är typ: ääääh! Va!

Hur avvärjer man olyckor med hjälp av ridspön?
Jag anser att ridspöt ska vara en hjälp, som en "förlängd arm".

http://sannasant.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av islandstokan - 5 maj 2013 17:41

Om någon råkat missa det så har min blogg flyttat till annan plats, nu finner ni mig här: http://videungens.wordpress.com   Nu uppdaterar jag hyfsat regelbundet så se till att lägga till adressen i er Bloglovin (eller liknande) så missar ni inget...

Av islandstokan - 19 april 2013 20:30

Jag har bestämt mig för att flytta bloggandet till en reklamfri domän, så nu får ni se till att lägga till den här bloggen i er BlogLovin': http://videungens.wordpress.com/ ...

Av islandstokan - 19 april 2013 16:45


Idag var det dags för Rósa att få sommardojor på fötterna (äntligen!), men klantig som jag är hade jag tagit fel på tågtiderna och hann inte ut i tid till hovslagaren skulle komma, så J var snäll och tog in Rósa åt mig. Jag har tur som står i ett sta...

Av islandstokan - 18 april 2013 21:55


Idag har det blåst väldigt friskt. Jag hade planer på att rida men bestämde mig istället för att följa med och titta på när  J (som jag står inackorderad hos) skulle rida för dressyrtränare. Det var intressant att se något annat än islandsridning f...

Av islandstokan - 16 april 2013 20:54


Ovido - Quiz & Flashcards